Conaxess Trade Norway: Trygt plassert på pastill-toppen

Conaxess trade passerte Orkla som den største pastillaktøren i Norge i 2017. "Etter at vi overtok galleberg, har det blitt ganske stor avstand mellom nummer én og to," sier markedssjef Henriette Dahl Kjørsvik i Conaxess Trade Norway.

“Vi gjorde selvfølgelig et ganske kraftig byks da Ricola kom inn etter overtakelsen av Galleberg i 2018. De hadde også Vekk i morgen i sin portefølje, fortsetter Dahl Kjørsvik. Det er fortsatt Orkla, med blant annet Doc og Ifa, som er nummer to innenfor pastiller.”

Tok tak i impulskategorien

“Innenfor pastiller har vi alltid konkurrert mot det vi omtaler som lokale aktører, Orkla, Brynild og Cloetta. Alle de tre var større enn oss i 2014 og 2015,” forteller adm. direktør Jens Gjedrem.

Fisherman’s Friend har vokst fra 10 prosent markedsandel for fem år siden til 15,7 i dag.

“Da vi startet å ha fokus på impulskategorien, begynte vi med distribusjon og gjennomføring i butikk. Vi tok tak i produkter som Frisk, Fisherman’s Friend og Werther’s Original, og har jobbet opp distribusjonen i dagligvare, på tvers av kjedene,” sier Gjedrem om strategien som viste seg å være suksessfull. “Så kom Galleberg, og med dem kom Ricola, som ga oss et stort løft.”

Kassaområdet er vigtig

I dag har Conaxess Trade godt over 30 prosent av pastillmarkedet. Men markedsandeler er ikke så viktig, mener Conaxess-sjefen.

“Markedsandeler er ikke vår jobb. Vårt hovedfokus er kategorivekst. Det er det som utfordrer oss i dag – å ha de riktige produktene, og å skape aktiviteter rundt dem,” sier Jens Gjedrem, som minner om at pastiller er et rent mersalgsprodukt som svært få har på handlelista.

“Impulsgraden er svært høy. I Norge har vi skapt suksesshistorier ved å fokusere å mersalgsprodukter ved kassen. Det å bruke kassaområdet aktivt, anser vi oss som gode på her hos oss.”

I verdenstoppen

Conaxess Trade mener også de er flinke til å gjennomføre kampanjer og skape aktiviteter rundt produktene sine.

“Ta Fisherman’s Friend som eksempel. Markedsandelen er på 15,7 prosent, og vi har kategoriens høyeste medieinvestering. Den er markant, og har vært med å skape verdi for handelen,” mener Gjedrem.

Nordmenn er i verdenstoppen når det gjelder mange dagligvarer, så også pastiller. Vi spiser flere Fisherman’s Friend – Norges mest solgte pastill – per capita enn noe annet land i verden. Også når det gjelder Ricola er vi på verdenstoppen som en god nummer tre per capita.

“Det fine med pastiller er at det er produkter du kan spise med én gang – eller ha i vesken lenge. De dekker flere behov, fra forkjølelse eller frisk pust til ren nytelse,” sier Jens Gjedrem.

Overtar King Oscar

Conaxess Trade har etter oppkjøpet av Galleberg over 40 ulike merker i sin produktportefølje. Begge selskapene var opprinnelig størst på sjokolade- og sukkervarer, men Conaxess Trade har i dag flere ben å stå på.

“I 2014 var over 90 prosent av omsetningen fra sjokolade- og sukker varer. Selv om alle våre merker har vokst siden den gang, er denne andelen i dag vesentlig lavere,” forteller Conaxess-sjefen. Det skyldes en enda sterkere vekst i non food-delen, og at nye merkevarer har kommet til.

“Dette er et bevisst og strategisk valg fra vår side, for å få flere ben å stå på. Vi har hatt stor suksess med Schwarzkopf, Duracell og Krefting, for å nevne noen. Nå ønsker vi også å vokse mer i matsegmentet. Vi overtar blant annet salgsoppfølgingen for King Oscar fra 1. november,” forteller Gjedrem.

Målet er å kunne tilby en mer helhetlig løsning som distributør.

 

This article was originally published by Dagligvarehandelen, 1st of October 2019. 

Latest news